Spread the love
     
 
   

Όλοι ξέρουμε ότι ο γάμος έχει έξοδα. Πολλά έξοδα. Πώς όμως μοιράζονται αυτά ανάμεσα στο ζευγάρι και τις οικογένειες; Πού συμμετέχουν οι κουμπάροι; Ποιος πληρώνει τι σε κάθε περίπτωση; Παρότι σε διαφορετικές περιοχές επικρατούν διαφορετικές συνήθειες και παρότι οι εποχές έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα θεωρούνται ξεπερασμένα, συγκεντρώσαμε παρακάτω όλα τα έξοδα που προϋποθέτει η οργάνωση ενός γάμου και το ποιος επιβαρύνεται.

Γραφειοκρατικά Έγγραφα

Σε ό,τι αφορά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την τέλεση του γάμου, περισσότερο θα κοστίσει στους νεόνυμφους ο “κόπος”, παρά τα ίδια τα παράβολα. Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το παράβολο χαρτοσήμου για γάμο, κοστίζει 15€.

Εκκλησία

Αν πρόκειται να παντρευτείτε σε ορθόδοξη εκκλησία, τότε τα έξοδα της εκκλησίας και του ιερέα τα αναλαμβάνει ο/η κουμπάρος/α.

Χώρος Δεξίωσης

Όπως είθισται, η γαμήλια δεξίωση είναι ένα σημαντικό κομμάτι του γάμου που συνήθως αναλαμβάνουν οι γονείς του γαμπρού & της νύφης. Προς αποφυγή διενέξεων, τα τελευταία χρόνια, η κάθε οικογένεια πληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί για τους δικούς της καλεσμένους. Όταν αναφερόμαστε στη Δεξίωση, εννοούμε την Ενοικίαση του χώρου και το Catering. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Τούρτα Γάμου συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο, ενώ σε άλλες όχι.

Dj Γάμου

Η ηχητική κάλυψη και ο Dj αποτελεί έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της δεξίωσης. Το ζευγάρι ορίζοντας τη συνάντηση με τον επαγγελματία Dj για το είδος και το ύφος της μουσικής, ταυτόχρονα αναλαμβάνει και τα έξοδα του. Αυτό που πρέπει επίσης να λάβετε υπόψιν είναι το έξτρα κόστος σε περίπτωση που θελήσετε φωτορυθμικά, εφέ ή πυροτεχνήματα κατά την είσοδο σας.

Ανθοστολισμός

Πώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η γιορτινή ατμόσφαιρα ενός γάμου χωρίς τον ανθοστολισμό; Λουλούδια, υφάσματα, ευφάνταστα διακοσμητικά στοιχεία, όλα συνθέτουν την ατμόσφαιρα που ονειρεύεστε!

Στολισμός εκκλησίας με φαναράκια σε μοβ αποχρώσεις: Konstantina Flowers

Τον στολισμό της εκκλησίας λοιπόν, καθώς και της γαμήλιας δεξίωσης, αναλαμβάνουν να πληρώσουν οι νεόνυμφοι.

Νυφικό

Το πιο ξεχωριστό φόρεμα μίας γυναίκας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το νυφικό! Το νυφικό υπάγεται στα έξοδα των πεθερικών, δηλαδή των γονιών του γαμπρού, όπου με τη δική τους συμβολή χαρίζουν στη νύφη το λαμπερό της νυφικό.

Κοστούμι

Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει το έθιμο να πληρώνουν τα πεθερικά το κοστούμι του γαμπρού. Συνήθως όμως οι νεόνυμφοι πληρώνουν τα πάντα μόνοι τους.

Περιποίηση Νύφης

Το νυφικό μακιγιάζ, το hair styling καθώς και η περιποίηση νυχιών ανήκουν στα έξοδα της νύφης.

Προσκλητήρια – Μπομπονιέρες

Τα προκλητήρια καθώς και οι μπομπονιέρες ανήκουν στα είδη γάμου που θα διαλέξει και θα πληρώσει το ζευγάρι για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του.

Βέρες

Η νύφη & ο γαμπρός θα επιλέξουν μαζί τις βέρες που θα τους συντροφεύσουν για το υπόλοιπο της κοινής τους ζωής. Όπως τα προσκλητήρια και οι μπομπονιέρες, έτσι και οι βέρες ανήκουν στα έξοδα των νεόνυμφων.

Φωτογράφος

Αν όχι η πιο σημαντική επιλογή για την αποδεδειγμένη επιτυχία ενός γάμου, τότε μία από τις πιο σημαντικές, είναι η σωστή επιλογή του φωτογράφου γάμου. Το ζευγάρι αναλαμβάνει να βρει τον επαγγελματία εκείνο που θα ανταποκρίνεται στην αισθητική και στο γούστο του, ώστε να κρατήσει τις αναμνήσεις αυτής της ξεχωριστής μέρας, αναλλοίωτες. Γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν ότι το ζευγάρι θα πληρώσει για τη φωτογραφική και βιντεοσκοπική κάλυψη του γάμου.

Τι Πληρώνουν οι Κουμπάροι;

Η πιο συχνή ερώτηση που απασχολεί, όχι μόνο τους μελλόνυμφους αλλά και τους ίδιους τους κουμπάρους. Οι κουμπάροι αναλαμβάνουν τα έξοδα της εκκλησίας, του ιερέα, και φυσικά τα στέφανα και το δισκοπότηρο που θα χρειαστούν για την τέλεση του μυστηρίου.

Επίσης, οι κουμπάροι προσφέρουν ένα καλό δώρο στους νεόνυμφους και οι νεόνυμφοι αντίστοιχα στους κουμπάρους.

ΠΗΓΗ https://www.gamos-portal.gr/idees-symvoules/gamos-poios-plironei-ti

Επισκέψεις: 4